Sagan om den röda borgen

Varje borg har sin historia, sina sägner och myter, så även Torup

Torups borg har en historia som kan föras tillbaka till 1300-talet. Den ursprungliga borgen låg på en kulle kallad Askebacken norr om de nuvarande ladugårdarna. Man hittade där lämningar efter grundmurarna vid en utgrävning 1933. Den nuvarande borgen anlades i mitten av 1500-talet. Torup restaurerades 1602-1630 och fick då i huvudsak sitt nuvarande utseende. 1970 inköptes borgen med tillhörande markområden, parken och bokskogen av Malmö Kommun.

Så kan man i korthet beskriva Torup men vad vore den gamla borgen utan alla spännande människor som bott och verkat i och kring den?.
Knarret i golven, alla hjärtan som klappat, all vånda och sorg, alla förhoppningar och drömmar som vävts in i väggarna, festerna, samtalen, slitet på åkrar och i ladugårdar för att ge liv åt det stora godset som försörjt och engagerat så många människor genom århundraden.

Varje borg har sin historia, sina sägner och myter, så även Torup - i rikt mått. Det är sannerligen inte svårt att hitta stoff till en teaterpjäs, snarare att välja! "Sagan om den röda borgen" är ett försök att på ett lättsamt sätt berätta en liten del av Torups stolta historia. Mycket nöje!

Stacks Image 609

Intresserad av att spela teater med oss?

I vår teaterförening är alla välkomna oavsett tidigare erfarenhet. Vår idé är att motverka segregationen i samhället, därför spelar vi mestadels pjäser där alla åldrar medverkar samtidigt, ofta med historisk innehåll. Vi använder oss av mycket musik i våra föreställningar, vilket gör dem mer levande och publikvänliga.